Spreeksteen


Grondwet Art. 1 Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Grondwet Art. 7.1 Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

 • Uncategorized

7 thoughts on “Spreeksteen

 1. DECLARATION OF PRINCIPLES ON THE CONDUCT OF JOURNALISTS
  Adopted by the Second World Congress of the International Federation of Journalists at Bordeaux on 25-28 April 1954 and amended by the 18th IFJ World Congress in Helsingör on 2-6 June 1986.

  This international Declaration is proclaimed as a standard of professional conduct for journalists engaged in gathering, transmitting, disseminating and commenting on news and information and in describing events.

  Respect for truth and for the right of the public to truth is the first duty of the journalist.

  In pursuance of this duty, the journalist shall at all times defend the principles of freedom in the honest collection and publication of news, and of the right of fair comment and criticism.

  The journalist shall report only in accordance with facts of which he/ she knows the origin. The journalist shall not suppress essential information or falsify documents.

  The journalist shall use only fair methods to obtain news, photographs and documents.

  The journalist shall do the utmost to rectify any published information which is found to be harmfully inaccurate.

  The journalist shall observe professional secrecy regarding the source of information obtained in confidence.

  The journalist shall be aware of the danger of discrimination being furthered by the media, and shall do the utmost to avoid facilitating such discrimination based on, among other things, race, sex, sexual orientation, language, religion, political or other opinions, and national or social origins.

  The journalist shall regard as grave professional offences the following:

  – plagiarism
  – malicious misrepresentation
  – calumny, slander, libel, unfounded accusations
  – the acceptance of a bribe in any form in consideration of either publication or suppression.

  Journalists worthy of that name shall deem in their duty to observe faithfully the principles stated above. Within the general law of each country the journalist shall recognize in professional matters the jurisdiction of colleagues only, to the exclusion of every kind of interference by governments or others.

  Like

 2. Tot op het laatste moment getwijfeld tussen PVDA en GroenLinks; het lijkt erop dat PVDA nek aan nek racen, maar ik wil geen PVDA-VVD combi, liever PVDA-Groenlinks (met SP erbij als het even kan), uiteindelijk voor Groenlinks gekozen

  Like

 3. Doe mee aan de demonstratieve Dam slaap actie
  7 Juli a.s. 21.00 tot ????
  Kraken verboden? Huren onmogelijk? Confronteer Dekker en Co met de gevolgen van hun beleid en breng de nacht op straat door!
  Door de asociale plannen van Minister Dekker en de rest van de regering dreigen vele mensen in Nederland op straat te komen te staan. Op vrijdag 7 Juli a.s. willen wij Dekker en de Nederlandse samenleving confronteren met de te verwachten gevolgen van dit beleid.
  Hierom roepen wij iedereen die direct of indirect getroffen dreigt te worden door het dreigende kraakverbod en de asociale huur liberalisatie plannen van de regering om gezamenlijk de nacht door te brengen op de Dam in Amsterdam.

  Naast het in beeld brengen van de massa’s kartonnen dozen, slaapzakken en tentjes die na het ten uitvoer brengen van deze regeringsplannen op straat zullen verschijnen willen we de samenleving ook tonen welke positieve dingen verloren gaan met deze aanslag op onze sociale structuren.
  Hierom roepen wij iedereen ook op deze nacht te gebruiken om te tonen wat er naast slapen nog meer gebeurt in al die talloze etages, zolderkamertjes, zalen, loodsen en fabriekshallen.
  Ben je kunstenaar? Werk je in een Volkskeuken? Speel je in een bandje? Maak je vrije radio? Doe je aan dans of acrobatiek? Heb je een bioscoopje? Schrijf je boeken? Neem alles mee naar de Dam en laat zien waar jij mee bezig bent.

  Want behalve een paar dingen zoals een persgroep zal er weinig vooraf worden georganiseerd. Al te vaak word er braaf als actievee een demonstratief rondje door de stad gelopen waarna iedereen na afloop gedwee weer naar huis gaat. Deze keer is het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om door middel van onze inventiviteit, creativiteit en solidariteit van deze nacht een groot succes te maken.

  Mail naar damslapers@squat.net als je wat bijzonders komt doen, dan zetten wij het op de website ter inspiratie van anderen.

  Verder vinden wij het belangrijk om aan iedereen vooraf te vertellen dat wij hebben besloten om geen vergunning aan te vragen bij de gemeente voor deze demonstratieve actie. Dit is een actie die draait om de spontaniteit en creativiteit van de deelnemers en we hebben geen zin ons te laten beperken door de regelzucht van die pennenlikkers op het stadhuis.
  Sinds het schoonvegen van de Dam in 1970 door de mariniers is het verboden om op de Dam te slapen, dus kom met zoveel mogelijk mensen om het de gemeente zo moeilijk mogelijk te maken om deze actie te stoppen.

  Tot op de Dam en neem al je huisgenoten, vriendjes, vriendinnetjes, buren, opa’s en oma’s mee.

  Comité de Dam Slapers 2006

  Like

 4. Als twee tegenpolen tegenover elkaar staan in een discussie, dan zullen ze elkaar zelden overtuigen.

  Wat wel kan gebeuren, is dat de omringende mensen, de ‘zwijgende meerderheid’ of ‘de zwevende kiezer’, geconfronteerd worden met twee tegengestelde opninies en tot een bewuste keuze komen.

  Bij de twee opponenten kan bewustwording plaatsvinden, als ze door (zelf) reflectie begrijpen waarom de ander zijn tegenstander is; het kan zijn dat ze elk vanuit eigen integere keuze tot een diametraal tegengestelde keuze komen en met elkaar in strijd verwikkeld blijven.

  Bij een discussie kan je, net als bij andere vormen van conflict, proberen om met je tegenspeler een afpraak maken mbt ‘rules of engagement’, maar of dat altijd lukt en gehandhaaft blijft in de hitte van de strijd is een heel ander verhaal.

  Het verhaal rondom de Bhagavad Gita illustreert dit dilemna.

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.