Gongfu: Exoterie vs Esoterie


In de Gongfu zijn er twee hoofdstromingen: WaiJia, de uiterlijke, exoterische school: Shaolin Gongfu en overige ‘harde’ stijlen (Alle Dierstijlen, Drunken Master, etc), die in de beginfase nadruk leggen op zware fysieke trainingen. In de meeste Gongfu-films en demonstraties zie je deze school het meeste vertegenwoordigd omdat ze bijzonder spectaculair zijn. NeiJia, de innerlijke, esoterische school: Wudang Gongfu en overige ‘zachte’ stijlen (Taijiquan, Bagua, XingYi), die in de beginfase nadruk leggen op intensieve innerlijke trainingen. In de meeste documentaires over China zie je deze school vertegenwoordigd als een vorm van heilsgymastiek in het park, geschikt voor oude mensen.

3 thoughts on “Gongfu: Exoterie vs Esoterie

  1. Ik heb een dubbel gevoel over de Falun Gong: http://www.falun.nl/

    Enerzijds schitterend, dat ze tegen alle verdrukking van de partijbonzen van Volksrepubliek China het wagen om Qigong demonstreren op TianAnMen (Plein van Hemelse Vrede), dezeflde plek waar de studenten demonstratie voor democratie destijds bloedig werd neergeslagen.

    De beweging is op Vasteland China verboden, omdat de machthebbers zenuwachtig zijn geworden sinds een massademonstratie van Falun Gong-beoefenaars die protesteerden tegen de arrestatie van enkele leden.

    Nu heeft China inderdaad een geschiedenis van geheime genootschappen die aanzet gaven tot rebellie en revolutie….

    Anderzijds, na het lezen van het boek Zhuan Falun (the complete teachings of Falun Gong), geschreven door Li HongZhi (de Meester van de beweging), krijg ik toch de indruk dat de beweging nogal sectarische kenmerken heeft:

    Hun manier van Qigong, volgends de inwijding van Li, zou de enige juiste manier zijn.

    Ik heb hun Qigong meegemaakt, de bewegingen zijn vrij eenvoudig, ik was niet echt onder de indruk. Wat me tegenstaat, is de bewering dat je alleen via de inwijding van Li in staat bent op een goede manier Qigong te doen.

    Like

  2. Ik ben in mijn vrije tijd leraar in de chinese esoterie:
    Taijiquan, QiGong, YiJing.

    Mijn stijl van lesgeven is niet voor iedereen geschikt:
    Meestal heb ik wel een algemeen kader van waaruit ik werk, maar binnen dat kader houd ik ervan om heel erg associatief te werken, dat kan chaotisch overkomen.

    Bijvoorbeeld:
    Bij het aanleren van een reeks technieken, vind ik het zelf niet zo interessant om de standaardvolgorde van A t/m Z te volgen.
    Met het zelfde gemak begin ik ergens midden in de reeks, om te onderzoeken wat de onderliggende basis-principes zijn.
    Heel frustrerend voor mensen die graag een reeks van A t/m Z sequentieel uit hun hoofd willen leren, want ik vind begrip van een principe belangrijker.

    Like

  3. Geheime genootschappen is iets van alle tijden; als het in een bepaalde periode uitgestorven schijnt, worden ze wel meteen her-uitgevonden.
    Een vrij standaard patroon is dan ook het verschijnsel van cirkels binnen cirkels met toenemende graden van inwijding en kennis.
    In de Chinese traditie is dit verschijnsel nooit verdwenen, zie de diverse gongfu en qigong-genootschappen door de eeuwen heen!

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.