Antwoord op Terrorisme


De strategie van terrorisme is: destabilisering van de maatschappij. Maximaal effect bij aanval op burgerdoelen, symbolische plaatsen, economische centra. Terrorisme rekent op de reactie van de heersende orde: toenemende paranoia, repressie, polarisatie, wat dan weer voedingsbodem kweekt voor terrorisme. In de strijd tegen terrorisme heeft de heersende orde de neiging om te beantwoorden met: contra-terrorisme, repressie, poging tot controle (van media en openbare gelegenheden). Uiteindelijk contra-productieve maatregelen. Een strategie die beter werkt tegen terrorisme, is de voedings-bodem ervoor op grass-root level wegnemen. Dat betekent dus, dat de onderklasse een menswaardig alternatief voor overlevings-geweld aangeboden moet worden. Bijvoorbeeld: Geef de autochtone Palestijnen een volwaardige staat, ipv een apartheids-thuisland. Geeft de nazaten van Gastarbeiders een uitzicht op volledige acceptatie als mede-lander.

14 thoughts on “Antwoord op Terrorisme

 1. Ik denk niet dat dit zo snel is opgelost! Er zal heel wat moeten gebeuren voordat het terrorisme uit de wereld is verholpen! Ik word er in ieder geval gek van!

  Like

 2. Sjaloom quetzalquatl,

  Het belangrijkste is denk ik dat we inderdaad eens echt luisteren naar elkaar. Zonder vooroordelen en met een open blik. Dat we terroristen ook zien als mensen met idealen, verlangens, angsten en woede. Vooral angst en woede. Of, als je in een Schepper gelooft: dat deze Schepper ook die terrorist welbewust heeft geschapen, met liefde en zorg.

  Een principe in het christendom is ook: keer de linkerwang toe als men je op de rechterwang slaat. Met andere woorden: neem geen wraak, bestrijdt haat niet met haat, maar doe het goede terug. Dan stapel je de vijand “kolen op het hoofd”. Wees liefdevol, probeer dergelijke akties te begrijpen zonder ze goed te keuren en ik geloof dat we dan al een heel eind komen.

  Like

 3. De geweldloze weerbaarheid van mensen zoals Gandhi, Martin Luther King, etc. is een zeer effectieve maar ook bijzonder moeilijke Weg.
  Van mezelf weet ik dat ik die Weg niet zou kunnen/willen bewandelen, ik volg immers de weg van de krijger-sjamaan.

  Like

 4. Mijn ouders gingen in de vijftiger jaren na de dekolonisatie van Indonesia naar Nederland, dus werd ik in Nederland geboren.
  Van mijn zesde tot dertiende jaar heb ik gewoond in Yogyakarta (Midden-Java), daarna ging ik weer definitief naar Nederland.
  De Chinezen in Indonesia zijn altijd aanwijsbaar gebleven als etnische groepering; wanneer er economische en/of politieke onrust is in het land, zijn de Chinezen vaak slachtoffer van plunderingen omdat ze zo succesvol zijn in de middenhandel.
  In Nederland is er ook wel discriminatie, maar tot 911 minder openlijk.
  Nu herken ik de rhetoriek van de populisten, die vanwege de recessie zondebokken zoeken bij de etnische minderheden.
  Het maakt niet uit of je succesvol bent ‘aangepast’ of niet, als je een ander kleurtje hebt ben je makkelijk aanwijsbaar.
  De laatste tijd zie ik toenemend wederzijds wantrouwen tussen de verschillende kleuren en levensovertuigingen.
  Met woord en daad zal ik hier wat aan moeten doen!

  Like

 5. Paus roept op tot dialoog in strijd tegen terrorisme

  Bron: Nu.nl

  quote “nu.nl”:KEULEN – Paus Benedictus XVI vindt een dialoog tussen christenen en moslims van vitaal belang in de strijd tegen terrorisme.
  Dat zei hij zaterdag tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap in Duitsland.
  De ontmoeting vond plaats in de marge van de Wereldjongerendagen.

  Moslims en christenen moeten de strijd aangaan met de wrok en de onverdraagzaamheid, die volgens de paus de wortels zijn van het terroristische geweld.
  “Als wij er samen in slagen elk spoor van wrok uit onze harten te verwijderen, elke vorm van onverdraagzaamheid te weerstaan, ons te verzetten tegen elke uiting van geweld, dan kunnen wij de golf van het wrede fanatisme keren die de wereldvrede verhindert.”

  De paus veroordeelde het terrorisme als “pervers en afschuwelijk”.
  Degenen die achter terreuraanslagen zitten hebben volgens de kerkvorst “kennelijk de bedoeling onze relaties te vergiftigen.
  Met gebruik van alle middelen, waaronder religie, verweren zij zich tegen elke poging een vreedzaam, eerlijk en rustig leven samen op te bouwen”.

  Like

 6. Elke religie heeft wel z’n fundamentalistische uitwassen, wellicht vallen die van de abrahamisten het meeste op omdat daar meer van zijn, en omdat vanuit de Heilige Boeken van de abrahamisten meer rechtvaardiging voor ‘religieuze zuiveringen te vinden zou zijn.

  Hindu-fundamentalisme: de http://en.wikipedia.org/wiki/Hindutva%5DHindutva heeft een klimaat geschapen, waarin het mogelijk was dat de 16de eeuwse Babur-moskee te Ayodhya werd vernield door fanatieke Hindoes omdat daar oorspronkelijke een Hindu-tempel van Rama gestaan zou hebben.
  Buddhistisch fundamentalisme: Japanse Zen-Buddhisten tijdens de Wereldoorlog.
  Taoistisch fundamentalisme: De Boxer-opstand in negentiende eeuws China.

  Like

 7. gesurfd naar een definitie van Zionisme:
  Quote:
  Zionism is a national liberation movement, as well as a nationalist[ and political movement that supports a homeland for the Jewish people in the Land of Israel, where the Jewish nation originated over 3,200 years ago[3] and where Jewish kingdoms and self-governing states existed up to the 2nd century CE.

  Wat ik in deze versie van Zionisme ter discussie stel, is de vooronderstelling dat de zionisten recht zouden hebben op de hypothetische grenzen van Israel uit de tijd van Saul, David en Salomo.
  Want op het moment dat de Zionisten in Palestina kwamen, woonden er al Palestijnen met verworven rechten.

  Ik ben dus anti-zionist in die zin, dat ik de mythe van het Groot Israelitisch Rijk niet gemanifesteerd wil zien in Palestina ten koste van de Palestijnen.

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.