Is een dier waardevoller dan een plant?


Als je gebruik maakt van dierlijke onderdelen, moet je vooral niet je ogen sluiten dat dit dier ervoor heeft moeten sterven, iemand heeft het dier geslacht en gevild. Maar hetzelfde geldt voor het gebruik van plantaardige onderdelen! Als je een boek leest, mag jij je best wel eens afvragen: is dit boek zo goed, dat daar een boom voor heeft moeten sterven? Is het doden van een dier ernstiger dan het doden van een plant?

 • Uncategorized

31 thoughts on “Is een dier waardevoller dan een plant?

 1. Een goede vraag.. ik zou het niet weten… leven is leven.
  Een steen kan ik niet doden. Ik weet niet hoe een boom leeft. Tenzij leven leven is, dan weet ik het wel…

  Like

 2. Een dier is volgens mij niet minderwaardig aan een plant. Daarom heb ik ook nooit iets van veganisten begrepen.
  Bovendien hanteren mensen vaak nog een hiërarchie bij dieren: hoe aaibaarder, des te waardevoller. Sommige vegetariërs (best veel) eten wel vis, bijvoorbeeld…
  Bomen worden vaak onnodig beschadigd, helaas.

  Volgens sommige mensen hebben stenen ook een ziel.

  Like

 3. Ik vind het dan ook volkomen idioot als een vegetarier per definitie meer spiritueel wordt geacht dan een vlees-eter, dat is net zo absurd als een herbivoor waardevoller te achten dan een carnivoor.

  Like

 4. Zonder planten en bomen is er geen leven mogelijk, das een waarheid als éen koe.
  Alles wat gemaakt is en op de aarde is is even belangrijk en heeft z’n speciale functie, de mens is rentmeester over de hele aarde en hoort hier goed en secuur mee om te gaan.Verspilling is uit den boze.Gebruik wat je nodig hebt en ga er zorgzaam mee om…
  Tot zover mijn gedachten hierover
  😉

  Like

 5. Een plant is niet waardevoller, doch ook niet minde waardevol dan een dier. Mensen beschouw ik trouwens ook als dieren. Geen rentmeesters dus. Daar geloof ik niet in. Althans: we zijn niet met die reden op deze wereldbol gezet. We hebben wel het verstand om het te kunnen zijn, dat wel. Alleen gebruiken we dat nog niet helemaal.

  Like

 6. De mens als rentmeester van de aarde, dat is een abrahamistisch concept dat het meeste wordt misbruikt om te rechtvaardigen dat de mensen roofbouw plegen op alle grondstoffen van de aarde.

  Vele animistische cultussen erkenen veel meer de gelijkwaardigheid van andere wezens en entiteiten naast de mens.

  Like

 7. De rentmeester wordt inderdaad MISbruikt. Het concept is natuurlijk bijna sjamanistisch: zorgen dat de natuur in evenwicht blijft, dat er niet teveel wordt genomen, dat we ons bewust zijn van wat we nemen, en dat er genoeg blijft voor de generaties na ons.

  Like

 8. Rentmeester zijn betekend goed voor de aarde zorgen en idd aan de generatie na deze denken.
  Hoe iemand deze term gebruikt om roofbouw te rechtvaardigen snap ik niet. Dan is de betekenis van rentmeester volledig langs deze persoon heen gegaan…
  Rentmeester zijn houdt voor mij in : zuinig zijn met grondstoffen en voedsel, respekt voor mens/dier en plant, zo weinig mogelijk vervuilen( ik heb oa geen auto).
  Ik vind het jammer dat je zo’n stempel op je “abrahamisten”plakt 😦
  Je kunt er ook naast zitten meneer 😦

  Like

 9. Bij ons op de grootste drukkerij van NL wordt alleen houtvrij papier gebruikt. Hoe dat zo zit weet ik eigenlijk nog niet…maar idd een interessante discussie. Ik denk dat als je iets van een plant/dier afpakt, je het ook op de een of andere manier moet teruggeven aan de natuur.

  Like

 10. @ Mariette: de uitdrukking ‘rentmeester’ komt uit de abrahamistische traditie; het misbruik van rentmeesterschap is niet alleen van de abrahamisten, dat zeg ik niet.
  Wat ik wel zeg, is dat het idee van rentmeester te zijn, dus meester te zijn over de aarde, de suggestie wekt van ‘power-over’, dominantie, en macht corrumpeert.

  Voor het ecosysteem is het beter om niet uit te gaan van het beeld van de mens als rentmeester over de aarde, maar het is beter om de gelijkwaardigheid van alle wezens te benadrukken, zoals de Native Americans zeiden ‘we are all related’

  Like

 11. Juist: voor sommigen wekt het de suggestie, voor mij dus niet 😉 ik voel zelf een grote verantwoordelijkheid voor het behoud van alle levende wezens hier op aarde.
  Gelijkwaardigheid daar ben ik het echter niet mee eens.Een dier of een plant heeft geen ziel en is dus niet op één lijn te zetten met de mens.Er is een wezenlijk verschil…

  Like

 12. Oeioeioei, wat lees ik nu weer. “Een dier of een plant heeft geen ziel.” Goed, dan zeg ik nu: “Een mens ook niet als dat zo is.” Inderdaad een gesprek zonder einde lijkt me. 😦

  Like

 13. De mens is natuurlijk wel een soort rentmeester, en we hebben zeker de macht over de natuur: de macht van vernietiging. Er is genoeg springstof op aarde om de hele aarde en alles wat zich erop bevind in één klap te vernietigen.
  De macht is over de natuur er, we moeten alleen het verstand hebben die macht niet te gebruiken (en ik vrees dat het daar nogal aan schort bij sommigen). Er is dan ook geen krachtiger macht dan een latente, één die niet ingezet hoeft te worden.

  Like

 14. @Tudor: ik merk alleen duidelijk dat een dier een instinct heeft.Dat is iets wezenlijks anders dan een ziel denk ik.
  Heb jij huisdieren dan?
  En hoe merk jij dan dat ze een ziel hebben? 😛

  Like

 15. Dat merk je, dat voel je. Dat is niet uit te leggen. 😛

  Hmmm…..maar dat kan natuurlijk ook betekenen dat ikzelf geen ziel heb, enkel instinct, en dat ik daarom zo’n verbondenheid voel met dieren.

  * gaat dat eens even op zijn gemak overdenken.

  Like

 16. @Tudor: …ik heb bij mijn weten wel een ziel en ik hou gewoon van huisdieren.
  Juist omdát het zo fijn is om voor ze te zorgen.Dat zorgen voor komt zeer duidelijk voort uit mijn verantwoordelijkheids gevoel(rentmeesterschap) voor levende wezens op aarde.
  En( het allerbelangrijkste voor mij) omdat God alles op deze wereld gemaakt heeft en ik geniet daar met volle teugen van.
  Nieuw leven, een nestje jonge diertjes, da’s genieten man 😉 daar kan geen nieuwe auto tegen op!
  Heb jij een auto trouwens? 😛

  Like

 17. Foutje…ik dacht da’k gevraagd had of je zelf huisdieren had, maar je antwoord was op de vraag of je een auto had…gehgeh, dat was de vraag ervoor dus 8)
  Maar eh: GEEN AUTO???Dat zie je niet zo vaak.
  Ben blij dat ik eindelijk ‘s iemand tegen kom zonder auto.
  Wij hebben altijd met OV gereisd met ons hele gezin(3 kids) dat is heel goed te doen.
  En dat in een land waar leven zonder auto niet mogelijk is( denkt men…).Haha. 😀

  Like

 18. oeps…(toeval?)heb ik ook ( uch,dit gaat niet goed vrees ik 8)
  Maar uh..ik veroorzaak geen files. 😉
  En dieren rij ik ook niet dood.Hoewel: ik moet soms door de berm rijden als er een weg opgebroken is en dan rij ik over gras en planten heen, en als planten een ziel hebben zoals jullie denken dan ben ik dus een behoorlijke misdadiger? 😦 😦 😦 shame on me 😀

  Like

 19. Ja, maar als een boom omvalt kijkt ie ook niet eerst of er een mens onder loopt hoor. Neej: je bent geen misdadiger. 🙂

  Like

 20. Om te overleven moeten we doden.
  De lucht die we inademen bevatten vele micro-organismen, die de tocht door onze longen niet zullen overleven.
  Tijdens het lopen kan je moeilijk vermijden dat je op een plantje of insektje trapt.

  Like

 21. Nee natuurlijk zijn planten niet minder waard dan dieren en dieren zijn niet minder waard dan mensen.

  En ook stenen hebben bewustzijn.

  Dus mensen zijn ook niet meer waard dan stenen.

  😀

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.