Reisblog: op zoek naar de chinees-indische voorouders


Vandaag neem ik de tijd voor de Chinese stad Semarang.
SAMPOOKONG.JPG
Ik vond het belanrijk om te begonnen bij de grote Tempel van Zheng Ho, de stichter van deze stad: Dit tempelcomplex is groot, heeft verspreid  over het terrein meerdere tempels, indrukkend om te zien hoe goed deze is onderhouden door levendige gemeenschap!

012great templeDe meeste gebouwen waren door hun open inrichting goed te bezichtigen, maar het middelste deel van het heilige om was dan alleen voor mensen die kwamen bidden, het voel de voor mij niet goed om als leek naar binnen te gaan. Een paar gebouwen waren wel toegankelijk voor leken,  de toezichthouders wenkten me om binnen te komen, dat gaf me de ruimte om verder naar binnen te gaan.

Na dit uitgebreide tempelbezoek aan de rand van de stad nog gezocht naar de djamu fabriek Njonja Meneer, maar helaas was dit iconische merk begin Augustus failliet verklaard!.

Bij toko Oen nog frozen capucinno gedronken, ook al zo’n iconische plek van tempo doeloe, de tijd waar mijn directe voorouders in opgroeiden vanaf het moment dat betovergrootvader de oversteek maakte van Fujian naar Java. Ergens in 1850, dus vanuit de tegen van de opiumoorlogen naar de drup van de Dipanegara opstand.

De grote Kerk was helaas dicht, maar toch foto’s kunnen maken van het gebouw en een aantal andere koloniale gebouwen er om heen. Semarang ademt hier en daar nog de geesten van koloniale tijd. Vooral Lawang Sewu,  waar tijdens Japanse bezetting gevangenen werden ondervraagd en opgehangen. Geen plek om te logeren, en ook overdag valt op de grote zolder noch echos van die tijd waar te nemen.

Per meelift scooter (Ja daar is een app voor) naar de andere belangrijke Chinese Tempel Tay Kak Sie. Hier nam ik de kans waar om de dienstdoende (leken?)broeder om namens mij wierook te branden en het orakel te raadplegen. Na het branden van wierook bij het altaar van de Hemelgod, raadpleegde hij eerst de maanschijven. Bij de eerste drie worpen waren beide schijven steeds gelijk, dus kon er geen antwoord gegeven worden, bij de vierde worp waren de schijven onderling verschillend, toen moest ik later terugkomen. Na de lunchpauze lag het antwoord klaar, nummer 8! Hier moet ik later goed voor zitten: Ik vroeg namelijk om zegen voor mijn huidige Reis door Nusantara. Na afloop een gepaste donatie gedaan en me voorgenomen om eerstvolgende kans in de Tempel van Guanyin te Zeedijk ook wierook te branden en een donatie te doen.

De dag afgesloten met nieuwe goede sandalen  te kopen. Ook wel symbolisch te duiden.

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.