Indruk van lenteviering Humanistisch Verbond


Lezing:
“In deze lezing vertelt Eva Meijer over wat haar ex-laboratoriummuizen haar leerden over liefde, verlies en samenleven, en hoe we weer van de wereld kunnen worden.”

Ritueel: vier en ervaar de lente
“In een speciaal ontworpen ritueel prikkelen we onze zintuigen, om zo samen de lente te ervaren en te vieren. We gaan ook naar buiten en verbinden ons met stadsnatuur. We reflecteren met elkaar: wat betekent de lente voor mij? En voor de mens? Hoe kunnen wij ‘verwerelden’? Hoe kunnen wij beter luisteren naar de anderen met wie wij deze wereld delen?’

Indruk van de lezing:
Eva benadrukte hoe belangrijk het is om te beseffen dat de mens onderdeel moet zijn van de natuur, in plaats van heer en meester. Eco-humanisme kan veel leren van de manier waarop inheemse culturen omgaan met de natuur.
Vraag uit de zaal:
“In hoeverre heeft humanisme ruimte voor de spiritualiteit van inheemse culturen, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de voorouders, geesten/goden?”
Antwoord:
“Hier heb ik nog niet veel over nagedacht”

Indruk van het ritueel

We begonnen met een paar eenvoudige oefeningen om onze zintuigen te wekken: geur, gehoor, gevoel, ogen.
Daarna konden we aan de hand van een aantal observatie-vragen om het terrein lopen, zodat onze zintuigen konden ervaren:
Ruiken aan de kruiden, luisteren naar omgevingsgeluiden, betasten van de planten, kijken naar wat er te zien was.

Teruggekeerd in de ruimte, konden we wat voorwerpen verzamelen van de tafels, waarmee we de cirkel konden versieren als lente-tafel met bolletjes, bloemen, stenen, zaadjes … en handgeschreven intenties.

We sloten af met een kort meditatief moment…

Ik ervaarde dit als een kort maar krachtig ritueel!

Hierna had ik een kort gesprek met de begeleider van het ritueel:
Dit onderdeel van de bijeenkomst was voor mij de voornaamste reden om te komen, ik was blij dat hiermee ruimte gemaakt werd voor spiritualiteit binnen het Humanisme.
Zelf beschouw ik mezelf als Humanist, maar heb ik me vaak gestoord in de sterke atheistische onderstroom van Europees Humanisme. In mijn wereldbeeld ervaar ik juist de synergie van spiritualiteit en humanisme!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.