Reisblog: Yogyakarta, kruiden & massages


Bij de gids achterop door het drukke verkeer sjezen, elke keer wordt het een beetje minder eng. Al met al sneller en goedkoper dan per taxi. Ook Yogyakarta is drukker dan vroeger, de straat oversteken blijft een avontuur, en ik zie ook hier mensen met mondkapjes vanwege de smog.

Op bezoek bij de plek waar al drie generaties lang Jamu (traditionele Javaanse kruidenmedicijnen) handgemaakt worden.

IMG_5096.JPGIk kreeg een kruidendrankje tegen mijn verkoudheid, hier zaten verschillende ingredienten in: gember, curcuma, honing, wijn, melk, eierdooier en verder wat geheime familierecepten.
Ik herinner me ook een drankje dat mijn vader wel eens nam, kencur (galanga), dat vond ik destijds niet te pruimen maar nu met een behoorlijke dosis honing is het goed te doen.

Bij de kruidenmarkt vertelde de gids over de diverse verkrijgbare kruiden, de meeste waren geschikt voor de huis-tuin-en keuken kwaaltjes: verkoudheid, verstopping, diarrhee, futloosheid, maanstonden, potentie, libido, etc.
Een paar items waren wel heel specialistisch, zo heb ik een stuk wortel meegenomen die gebruikt wordt om kwade invloeden te verdrijven.

IMG_5103Na de kruiden-excursie langs de blinde masseur in een massage-Instituut dat door de regering wordt gesubsidieerd: Blinde mannen leren hier het vak zodat ze hun kost en inwoning kunnen verdienen en wat extra overhouden, een soort Sociale werkplaats in Nederlandse ogen. Voor Europese begrippen is deze locatie nogal smoezelig, je moet geen smetvrees hebben!
IMG_5109.JPG

De massage was behoorlijk stevig, ik hoorde later van mijn gids dat de masseurs het wel prettig vinden om zich te kunnen uitleven bij Aziatische mensen, want bij witte mensen moeten ze zich meer inhouden. Specifieke drukpunten en energiebanen zijn stevig aangepakt om mijn verkoudheid te verdrijven.

IMG_5112.JPGDe ochtend afgesloten met een gezichtsmasker behandeling, dat vond ik wel grappig. Daarna liet de gids nog wat zakjes kruiden zien, interessant om te zien dat zeker een kwart over libido ging. Het leukste vond ik de Madurese joystick in drie varianten: Kalk, kruiden, kristal. Bedoeld voor de libido van de vrouw, knipoog, als u begrijpt wat ik bedoel, grijns.

Voor morgen heb ik een excursie langs de belangrijkste vormen van spiritualiteit in deze omgeving: Christendom, Islam, Buddhisme, Hinduisme, Animisme…ik ben benieuwd of de Chinese invloeden ook nog worden genoemd. Overigens is morgen het Offerfeest, dus moet ik een slag om de arm houden.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.