Cirkel van Licht


Inleiding

De cirkel van Licht is een basisritueel, bedoeld om zowel de deelnemer als de werkruimte te begeleiden bij diverse vormen van spiritueel werk en/of dieper gaande rituelen.

Werkwijze

We maken via ons kruin contact met de hemel, daarbij stellen we ons voor dat er vanuit de hemel licht op ons schijnt, dat via ons kruin door ons hele lichaam heen stroomt, via onze voeten de aarde in; hierbij laten we alle overtollige spanningen van ons afvloeien, schoonspoelen met het licht, afvoeren via onze voetzolen de aarde in.

We maken via onze voetzolen stevig contact met de aarde, daarbij stellen we ons voor dat er vanuit onze voeten wortels de aarde in groeien, totdat we contact hebben gemaakt met de kern van de aarde; we laten de aardekracht via onze voetzolen omhoogstromen, via ons kruin naar de hemel toe.

Zodra we in onszelf zowel met de hemel als met de aarde de stromende verbindingen gemaakt hebben, houden we deze tweestroom voortdurend in de gaten, door enerzijds ons open te blijven te stellen voor de hemel en anderzijds te blijven wortelen in de aarde.

Het middelpunt van onze lichaamsbewegingen is in onze buik, symbolisch aangegeven door de navel.

Nadat we onszelf innerlijke ruimte hebben schoongemaakt, zuiveren we ook de uiterlijke ruimte, de ruimte waarin we ons ritueel uitvoeren: we laten ons volstromen met de hemelse licht-energie, totdat we via ons hart overvloeien, vervolgens vullen we de ruimte waarbinnen we werken met een cirkel (bol) van licht.

Het middelpunt van de lichtcirkel wordt vaak symbolisch aangegeven door een centraal altaarlicht.

Wanneer we de cirkel deosil (met de zon mee, met de klok mee) lopen, kunnen we het energieniveau op een hoger trillingsgetal brengen.

Het is echter onverstandig om meer energie op te roepen dan men aankan!

In toenemende mate van intensiteit onderscheiden we de volgende niveau’s:
fysiek/aards, astraal/ziel, mentaal/geest, spiritueel/heilig.

De cirkel van licht wordt ingedeeld in vier kwartieren, vier windrichtingen, voor extra stabiliteit.

De cirkel wordt sterker, wanneer we in de vier kwartieren extra krachten aanroepen voor extra bescherming.

De opgeroepen krachten dienen echter met groot respect benaderd te worden!

Zodra de cirkel van licht voldoende is gestabiliseerd, kunnen we aan de slag gaan met diepergaande rituelen en/of meditaties.

2 thoughts on “Cirkel van Licht

  1. Het plaatsen van de cirkel, zoals gebruikelijk bij vele wiccans, is destijds door de Golden Dawn overgenomen uit middeleeuwse grimoires, maar is ook terug te vinden in oudere tradities in europa en elders.
    In bepaalde esoterische martial arts (aikido, bagua) is het werken met de cirkel bijzonder functioneel en effectief.

    Like

  2. Wat betreft het plaatsen van de cirkel:
    Voorzover ik weet, zijn de oudste Europese overleveringen hierover uit de Renaissance-periode, toen de Hermetica werden her-ontdekt en verder uitgewerkt.
    De Chinese & Indiase overleveringen mbt magische cirkels zijn ouder, er zijn vermeldingen in de Yi Jing en de Ramayana.

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.