Het Munt-orakel


Hiervoor heb je drie munten nodig, als je Nederlandse munten gebruikt dan heeft Kop een vrouwelijke beeltenis, dus is het Yin en heeft het getalswaarde 2 (twee).

Zelf heb ik chinese munten (authentieke antieke munten kan je kopen in Amsterdam, maar er zijn ook aardige goedkope replica’s in de handel).
Meestal hebben ze aan de ene kant chinese tekens, en aan de andere kant mongoolse tekens

Mijn munten zijn uit de QianLong periode (1736-1795), aan de chinese kant staat Qian, dat is Yang, dus de mongoolse kant is dan Yin.

Kop = Yin = 2
Munt = Yang = 3

Als je met drie chinese munten gooit, heb je dus de volgende mogelijke uitkomsten:

2 + 2 + 2 = 6, een Yin lijn die verandert in Yang
2 + 2 + 3 = 7, een stabiele Yang lijn
2 + 3 + 3 = 8, een stabiele Yin lijn
3 + 3 + 3 = 9, een Yang lijn die verandert in Yin

Dus muntworpen die resutleren in waarde 6 en 9 geven veranderlijke lijnen, die terug te vinden zijn in de grondtekts:
”zes op de zoveelste lijn”
“negen op de zoveelste lijn”

Bij het vormen van een hexagram werp je zesmaal met de drie munten, er zijn dus zes lijnen die potentieel kunnen veranderen, waardoor een hexagram potentieel kan veranderen in een ander hexagram.
Een hexagram is zelden 100 % statisch onveranderlijk, meestal verandert er ergens wel iets.

Het Boek der Veranderingen legt dan ook de nadruk op het gegeven dat elke situatie onderhevig is aan veranderingen.

 • Uncategorized

14 thoughts on “Het Munt-orakel

 1. “als je Nederlandse munten gebruikt dan heeft Kop een vrouwelijke beeltenis, dus is het Yin en heeft het getalswaarde 2 (twee)”

  Ik vind dit een beetje te simpel gesteld. Want wat op de kop-kant van een munt staat is (min of meer) de leider van het land, of het is het symbool van het land, zijn kracht zogezegd. Een leider is yang (waarde 3), ongeacht of het nu een vrouw is of een man. De munt-kant geeft de waarde aan van het geld, en geld is materie, yin.

  Ja, wij hebben een vrouwelijke leider, maar dat doet er niet toe, het is niet vanwege haar sexe dat ze op de munt staat. Wat als straks Willem Alexander op de munt staat, wordt kop dan ineens wél yang?

  Standaard, maar met bovenstaande als redenering, heeft kop waarde 3, en munt waarde 2. Je mag het best omwisselen, maar de redenering “als je Nederlandse munten gebruikt dan heeft Kop een vrouwelijke beeltenis, dus is het Yin en heeft het getalswaarde 2” is wat mij betreft niet juist.

  Harmen.

  Like

 2. In mijn visie is het hele kop/munt verhaal eigenlijk maar arbitrair, daarom ben ik op een gegeven moment gaan werken met cowry-schelpen, dan is de bolle kant Yang en de gespleten kant Yin, de symboliek is dan overduidelijk.

  Op deze manier lijkt het werken met de Yi wel een beetje op het Ifa-orakel, waarbij men vier schelpen werpt om diverse orakelspreuken te genereren; het bijzondere van Ifa is overigens dat de spreuken nog steeds mondeling worden doorgegeven, maar dat ze zich ook aanpassen aan de tijd (zo zijn er Ifa-spreuken die het geweer noemen, die zijn dus aangepast sinds de komst van de blanken in Afrika).

  Like

 3. “In mijn visie is het hele kop/munt verhaal eigenlijk maar arbitrair…..”

  Het is echter wel een vraag die je continu tegenkomt, voor beginners is het verre van arbitrair (zo arbitrair stel je het overigens niet in je stukje, integendeel, je schrijft de lezers wat voor).

  “….daarom ben ik op een gegeven moment gaan werken met cowry-schelpen, dan is de bolle kant Yang en de gespleten kant Yin, de symboliek is dan overduidelijk.”

  Hm, hoe valt dat statistisch gezien uit? Door de asymetrische vorm zou het me niks verbazen dat je meer kans maakt op een yang-lijn dan op een yin-lijn (of andersom). Niet dat dat veel uitmaakt, bij duizendblad zijn er ook niet gelijke kansen, maar het zou wel goed zijn om te weten.

  Harmen.

  Like

 4. @ Harmen: het is voor mij vrij duidelijk dat Q. hier enkel zijn eigen mening verkondigt hoor. In mijn ogen schrijft hij niemand iets voor. Integendeel zelfs.

  “…als je Nederlandse munten gebruikt dan heeft Kop een vrouwelijke beeltenis, dus is het Yin en heeft het getalswaarde 2 (twee)….”

  Alhoewel het inderddaad beslist niet zo hoeft te zijn (Maar dat weet q ook wel) klinkt dit best logisch hoor. Je zult toch een keuze moeten maken, niet? En dan is de redenering van Q. een relevante. Hij had er misschien wel bij kunnen zetten dat dit voor hem zo geldt, en niet voor iedereen zo hoeft te zijn. Maar neem van mij aan dat een beginner daar zelf toch wel achter komt.

  Ik vind dit discussiepunt een beetje ver gezocht. Dat van die schelpen ben ik wel weer benieuwd naar trouwens. Want volgens mij moet je dan inderdaad meer kans hebben dat de bolle kant beneden komt te liggen. 😕

  Like

 5. “Hij had er misschien wel bij kunnen zetten dat dit voor hem zo geldt, en niet voor iedereen zo hoeft te zijn. Maar neem van mij aan dat een beginner daar zelf toch wel achter komt.

  Ik vind dit discussiepunt een beetje ver gezocht.”

  Ik vind het geen ‘discussiepunt’, echter als je zoiets verkondigt is het wel goed te vermelden dat je van de standaard afwijkt, want in 9 van de 10 keer wordt het tegenovergestelde verteld. Dát moet je als beginner wel weten, want anders slaat de twijfel toe. Ik wordt gem. 3x per jaar gevraagd wat nu ‘juist’ is, dus niet elke beginner ‘komt er wel achter’.

  Harmen.

  Like

 6. Ik heb een heel eigenzinnige manier van orakelen , die wel eens wil afwijken van ‘mainstream’ boeken.

  Daarover valt eindeloos te discussieren; belangrijker vind ik echter om te experimenteren met eigen-wijze manieren van orakelen.

  Like

 7. Mijn punt is niet dat erover gediscussieerd zou moeten worden, wat ik bedoel is dat je je studenten een groot plezier doet als je duidelijk maakt waar je afwijkt van huidige geaccepteerde standaarden. _Geef_ ze de keus, dan pas kunnen ze de keus zelf _maken_. En dán vind je je ‘eigen-wijze manier van orakelen’.

  Like

 8. Dat bedoelde ik ook. Dit is een weblog, geen studiecentrum. Op een weblog mag je best je eigen mening geven vind ik. 🙂

  Like

 9. De Crowley-methode van orakelen met de Yi:
  quote:1. Thou shalt obtain 6 Chinese coins. Five shall be of one metal and the sixth of another. One side ye shall call Yang, and the other Yin (Heads and Tails).

  2. These coins should be kept in a wrapped black cloth, and no other should lay his hand upon them. For they swell with thine aura when used with sincerity and repetition.

  3. Hast no coins? Six sticks will serve. Paint one side solid and the other broken. One of the six is especial; It should be made unique by painting one end on both sides. Care for thine sticks as though they were coins.

  THE METHOD
  4. When a situation ariseth in thy mind, and you wouldst seek an oracle, do thus: Go and take out thine coins or sticks.

  5. Face thou East; and make clear thy mind, so that no thoughts shall intrude.

  6. Call upon what god ye will; filling thyself with pure light, and raising thine mind to a fixed image of the situation into which you inquire.

  7. Then, gently toss thy sticks or coins toward the East; they wilst fall into a certain pattern which thou wilt arrange into an Hexagram – the unit of Divination of this book: Yi King.

  THE HEXAGRAM
  8. An Hexagram is made up of six lines; each line being Yang or Yin. The especial stick or coin is called “The Moving Line.”

  9. Each line of the Hexagram is numbered: The line nearest thyself is number One; whilst the farthest away is number Six.

  NB. Als je de Crowley-methode toepast, heb je altijd één veranderende lijn, niet meer, niet minder.

  Like

 10. Afgelopen Dinsdag had ik een uitnodiging van een Chinese groep
  http://www.piao.nl/, die als extra ondersteuning voor hun optreden ter gelegenheid van een verlaat nieuwjaarsfeest in Casino Groningen, een Chinees uitziende waarzegger nodig had.
  Via een organisatie in Schiedam, waar ik ooit heb opgetreden, vonden ze mij.
  Nu spreek ik nauwelijks chinees (overgrootvader van vaders kant was de laatste volbloed chinees), maar daarvoor werd een tolk geregeld!
  Zij vonden het wel bijzonder, een chinees die geen chinees spreekt, en ik vond het wel grappig om te merken in mijn gesprekken met hen dat ik meer te vertellen had over chinese esoterie.

  Mijn standplaats was in een hoekje dichtbij de ingang, onze eerste reactie was ‘wat een uithoek, zullen we wel veel klanten krijgen?’
  Maar uiteindelijk ben ik 2 x een uurtje (met een half uur tussenpauze) achtereen bezig geweest met orakelen.

  Voor het orakel had ik (natuurlij) de Yi met munten, schelpen en six-sticks; daarnaast ook het Orakel van Guanyin

  Ik denk dat ik in de loop van de avond zo’n vijftien mensen heb gehad, dat was intensief orakelen!

  Mijn systeem is als volgt:
  Eerst vraag ik de klant naar wat zijn vraag nu eigenlijk is, na een tijdje over en weer praten om de vraag helder te krijgen, vraag ik de klant om die vraag te herformuleren tot wens: ‘ik wens dat…’ (in plaats van ‘zal ik…).
  Het systeem werkt voor mij wel goed, er was slechts één klant die er helemaal niet uitkwam en het orakel maar opgaf.

  De meeste vragen/wensen zijn vrij standaard: roem/status, geld en relaties/liefde.

  Al met al een geslaagde avond, het voelde ook aan als een ‘coming out’
  .

  Like

 11. Heej, da’s tof Q. En was je niet onzeker of zo? Ik zou dat namelijk wel hebben. Ik heb ik mijn Yi carriere nog maar 1 keer (Gevraagd) voor een ander ge-orakeld en ik was steeds bang dat ik fouten ging maken of zo. Daarom heb ik het antwoord toen maar erg basic gehouden.

  Maar leuk dat je het naar je zin had. Volgens mij was je wel in je element, als ik het zo lees. 8)

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.