Priesterschap


Authentiek priesterschap heeft volgens mij te maken met roeping, door de goden geroepen worden, vergelijkbaar met gnosis: een innerlijk weten, je weet wat je te doen staat, ongeacht wat de maatschappelijke of de religieuze doctrines.
Priesterschap gaat verder dan leken-deelname aan het religieuze leven, het heeft volgens mij ook te maken met leiderschap, voorbeeldfunctie voor de gemeenschap.
Van een priester zou ik ook meer verwachten mbt contact met de goden, praktische kennis van relieuze en menselijke kwesties.

Een priester, die zijn/haar roeping werkelijk doorleeft, in de praktijk brengt, dat is iemand die ik kan respecteren, ongeacht de stroming.

Overigens ben ik van mening, dat de maatschappelijke functie van de priester minstens even belangrijk is als de sacrale functie.
Het soort priesterschap dat mij het meeste aanspreekt is er een dat zich midden in de maatschappij beweegt, met de nadruk op pastoraal werk.

Wat natuurlijk niet uitsluit, dat iemand anders kiest voor een ander soort priesterschap, bijv. met de (exclusieve) nadruk op de sacrale functie of het andere uiterste de nadruk op de maatschappelijke functie.
Binnen diverse tradities zie je ook verschillende soorten priesters, elk met hun eigen specialisaties.

One thought on “Priesterschap

  1. Gister gekeken naar ‘Buddha’s lost children’, daarin zag ik wel een heel bijzondere invulling van het priesterschap door een reizende thaise monnik, die jonge kinderen opvangt en opvoedt met lessen in thai-boxen en paarden-verzorging.
    Meteen een brainstorm gehad over de vraag in hoeverre zoiets vertaalbaar zou zijn naar hedendaagse heidenen in nederland.
    Dan denk ik aan zo’n ex-straatvechter die via streetcornerwork allerlei hangjongens van straat plukt en naar zijn sportschool sleept om ze waarden en normen bij te brengen.
    Het probleem in Nederland is echter, dat veel van dat soort projecten afhankelijk is van subsidie, er is geen gemeenschap die dat draagt, dit in tegenstelling tot ‘ontwikkelingslanden’ waar nog wel infrastructuur gedragen wordt door (resten van) traditionele gemeenschappen.

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.