geomantie? dragon paths? genius loci?


Geomantie is een divinatie-techniek met behulp van de aarde, meer algemener is het een manier om aarde-vormen op magische wijze te duiden, zoals in de Feng Shui, verwant aan het werken met Ley Lines (ook wel Dragon Paths genoemd).
In deze context wordt ook verwezen naar de Genius Loci, de ‘geesten’ die bij een bepaalde plaats horen.

5 thoughts on “geomantie? dragon paths? genius loci?

 1. Gevonden in:[ url=http://www.leylijnen.com/woordenboek.htm]leylijnen-woordenboek:[/url]

  Geogliefen of landschapsfiguraties (ookwel aard-glyphen) zijn al dan niet natuurlijke formaties in het landschap. Deze patronen worden gevormd door een combinatie van weggetjes, paden, meertjes en heuvels die in een bepaald patroon in het landschap liggen.
  Soms is de vorm versterkt door eeuwenlang gebruik van ingesleten paden.
  De plaatsing van monolieten, steenkamers en grafheuvels kan in overeenstemming zijn met deze landschapsfiguraties, het komt nogal eens voor dat deze stenen geplaatst zijn op uiteinden van een figuratie of op edele / vitale delen van een geoglief.
  Soms wijzen (oude) sagen en legenden, dorpsnamen en perceelnamen nog naar deze vormen in het landschap. Dit zeer heidense gebruik en de mythologie uit die tijd is verloren gegaan. Sommige geogliefen zouden hun ontstaan al hebben in de Oude Steentijd.
  Door de afmetingen zijn ze lang ontsnapt aan vernietiging en ontdekking, helaas worden ze tegenwoordig bedreigd door ruilverkaveling.
  De geogliefen zijn in het landschap gelegd om te vereren (cultus?). Er zijn patronen bekend van dieren, godinnen en kabouterfiguren.
  Niet alleen in Drenthe komen deze figuren voor, ook zijn er voorbeelden bekend uit Friesland, Overijssel, Gelderland en Limburg (Nederland).
  Verder zijn er geen provincies waarvan bekend is dat er ook geogliefen zijn gevonden, natuurlijk kunnen ze daar wel voorkomen of bestaan hebben.
  Ook buiten de Benelux heeft men geogliefen gevonden, zoals in Frankrijk, Engeland, Siberië, Negev-woestijn, en in Noord- en Zuid-Amerika.
  De buitenlandse geogliefen zijn onder andere bijvoorbeeld de reus Long Man van Wilmington, de reus van Cerne Abbas en de witte paarden in kalkheuvels van zuidoost-Engeland, en de figuren en lijnen van Nazca.

  De Nederlandse geoglieven waren een stuk minder zichtbaar in het landschap.
  Geoglieven maken deel uit van de geomantie van het landschap.

  Verwijzing naar innoxia’s geogliefen

  😀 😀

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.