De Elementen-leer: Griekse vs Chinese traditie


De leer van de Vijf Elementen in de Chinese Filosofie is een heel ander systeem dan de leer van de Vier Elementen in de Griekse filosofie.

In de Chinese Filosofie wordt eigenlijk gesproken over ‘veranderingsfasen’ (hout, vuur, aarde, metaal, water), het verwijst naar ‘staten van zijn’ bij uiteenlopende fenomenen (lichamelijke en geestelijke gezondheid, seizoenen, karakter, strategie), de Vijf Veranderingsfasen verwijzen voornamelijk naar symbolische concepten.

In de Griekse Filosofie verwijzen de vier elementen naar de vier primaire bouwstenen van het universum, waarbij eventueel een vijfde element (quintessence) aan wordt toegevoegd. Oorspronkelijk verwijzen de Vier Elementen naar fysieke concepten.

Het concept van Hemel is in de Griekse Filosofie goed te corresponderen met het Element Lucht, maar als je in de Chinese Filosofiehet concept Hemel koppelt met ‘Hout’, heb je te maken met andere mentale en gevoels-associaties

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.