de Yi is veel meer uitgebouwd en gedocumenteerd dan andere orakel-vormen (Runen, Ifa, taro) gewoon een kwestie van ononderbroken documentatie van commentaren op commentaren op de traditie van de Shang(1600 voor de jaartelling t/m heden), waardoor de Yi een levende traditie is gebleven.
Na de Shang kwam de Zhou dynastie, volgens de overlevering werd het Orakel van Zhou (de Zhou Yi) opgesteld in de nadagen van de Shang.
Modern onderzoek heeft uitgewezen dat de Yi waarschijnlijk is gebaseerd op het [bot-orakel van de Shang
Het Bot-orakel van de Shang:
Men boorde op zes verschillend plekken in een bot (schouderblad van een schaap) zes metalen staven die werden verhit, de breuklijnen die ontstonden (onderbroken lijnen en ononderbroken lijnen) werden van intrepretatie voorzien, later werden alle mogelijke configuraties van lijnen gecodeerd en van gememoriseerde teksten voorzien, tenslotte werd de oraal overgeleverde traditie op schrift gesteld.
LikeLike
dat heb ik nooit geweten,heb ook runner stenen.
maar heb er eigenlijk nog nooit iets mee gedaan.
ooit hebben we er eenuitleg over gehad,maar dat was toch te kort.
je moet er ook leren om er mee te werken dacht ik zo hoor.
ben ook wel met tarot kaarten bezig,en dat is nog niet zo gemakkelijk.
want het is belang rijk hoe je de kaart interpeteerd.
nog een fijne avond van mij.
en het is lang geleden dat ik hier was,maar de site boeit mij erg hoor.
gr harmke
LikeLike
Alle hexagrammen beginnen met Xiang, ‘het Beeld (van de situatie)’, daarna volgen de zes opeenvolging van ‘veranderende lijnen’.
Dit is de Duan, het oudste deel van de Yi, omstreeks 1000 voor de jaartelling opgeschreven tijdens de Zhou dynastie, vandaar de benoeming Zhou Yi (het orakel van Zhou).
Om zo dicht mogelijk bij de grondtekst te komen, beperk ik me tot de Zhou Yi.
Latere toevoegingen komen uit de commentaren van ‘de Tien Vleugels’, opgeschreven in de Han dynastie omstreeks 300 voor de jaartelling.
(Bij Wilhelm staat dit stuk in het tweede deel van zijn boek); in deze periode kreeg de hele verzameling de titel Yi Jing (Het Boek der Orakels)
Nog latere commentaren komen uit de Paleiseditie van de Qing dynastie, opgesteld in 1700.
Deze latere commentaren zijn goed zichtbaar in de Wilhelm-editie als grotere alinea’s.
LikeLike
De oudste overgeleverde orakels uit de periode van de Shang werden meestal als duo geformuleerd: aanvallen? vs. niet-aanvallen?
Het orakel gaf dan op beide vragen ja/nee antwoorden.
Deze methode heb ik voor mezelf gemoderniseerd door te stellen dat de vraagstelling eigenlijk een wens is, en om de vraagstelling helder en scherp te krijgen laat ik het formuleren als een enkelvoudige wens, met als extra waarschuwing: wees voorzichtig met wat je wenst!
Uitgaande van bovenstaande voorbeeld, herformuleren tot: ‘ik wens aan te vallen’
LikeLike