Meditatie en Krijgskunst


Zen is de japanse versie van Ch’an; Ch’an is de chinese versie van dhyana, een specifieke meditatievorm: ‘zit stil en doe niets’. De oervorm van Dhyana kan je terugvinden in de Bhagavat Gita In het kort komt de techniek er op neer, dat je probeert om voortdurend bewust te blijven bij al je fysieke en psychische processen, niet alleen tijdens meditatie maar ook tijdens het dagelijkse handelen (eten, vrijen, werken etc). Vanouds is er een verband gelegd tussen Zen & Krijgskunst, het was een meditatievorm die de samurai zeer aansprak. Miyamoto Musashi is een goed voorbeeld! Hetzelfde verband kan je leggen tussen de oervorm Dhyana en Krijgskunst, in de Bhagavad Gita spreekt de wagenmenner Krishna met de krijgsheer Arjuna over de manier waarop hij ten midden van de burgeroorlog toch zijn meditatie kon beoefenen. Het bedrijven van de combinatie Meditatie & Krijgskunst is een leefwijze, die in de oorspronkelijke vorm haaks staat op Flower Power/New Age; in moderne ogen is iemand als Musashi een zwervende seriemoordenaar. En bedenk eens, hoeveel Japanse militairen waren er tijdens de Wereldoorlog niet geinspireerd door de Bushido-versie van Zen? De oervorm van de Bushido-filosofie is de filosofie van de Xia: deze verwijst naar het concept van een rechtvaardig mens die vanuit zijn/haar innerlijke waarheid onrecht desnoods met geweld bestrijdt. In tegenstelling tot de Bushido, staat de Xia los van het feodale stelsel; er is nadruk op trouw aan eigen overtuiging in plaats van trouw aan ‘het bevoegd gezag’.

8 thoughts on “Meditatie en Krijgskunst

 1. Jee… hier weet ik bijzonder weinig vanaf, merk ik weer…

  Zo… heb mijn links en startpagina’s es bijgewekt. Omdat je een link naar mijn site hebt geplaatst, dank ik jou graag met een vermelding in het menu van Heksenpad.
  *klink* … op een mooie herfst!
  Is*

  Like

 2. Onrecht, geweld met geweld bestrijden?
  Lijkt me niet goed.
  Trouw aan je eigen overtuiging was Hitler ook…….
  Liefde overwint toch alles?????
  Geweld, hoe dan ook is niets voor Only.

  Like

 3. Geweldloze weerbaarheid, zoals die van Mahatma Gandhi en Martin Luther King is een optie voor degenen die vanuit hun innerlijke waarheid daarvoor kunnen kiezen.

  Vanuit trouw aan eigen innerlijke waarheid, kunnen de meest integere personen tegenover elkaar komen te staan op het slagveld, dat is dan ook de aanleiding voor het gesprek van Arjuna en Krishna in de Bhagavad Gita

  Like

 4. Geestelijke Zelfverdediging:
  Aanrader:
  Dion Fortune & Murry Hope hebben interessante dingen geschreven over geestelijke zelfverdediging, destijds gaven die boeken mij psyschische handvaten om mijn ‘schermen’ te plaatsen.

  Afgezien van de gebruikelijke visualisaties van cirkels, symbolen etc., zijn in mijn visie fysieke technieken (gronden, centreren etc) uit de martial arts zeer goed bruikbaar.

  Het is me gebleken dat een aantal esoterische gevechtsvormen (aikido, taijiquan, bagua) zowel op fysiek als op psychisch gebied prima handvaten aangeven.

  Like

 5. Verschillende ‘wapens’ heb ik gebruikt als ‘athame’:
  Zwaardhand, houten mes, oud jachtmes, keris pusaka, taiji-zwaard, afhankelijk van context en behoefte.

  Cirkels trekken, draden doorsnijden, ongewenste energie uitbannen, etc.’

  Mijn gevoel daarbij is, dat een echt scherp voorwerp voor mij praktische meerwaarde heeft, ik ga daar met extra respect mee om, zoals ik met open vuur zou omgaan.

  Bij botte voorwerpen, met name zwaarhand, moet ik meer energie steken in visualisatie en energiesturing, dat heef dan weer een andere meerwaarde.

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.