Het scheppen van God-vormen


Dion Fortune, een Golden Dawn-adept zegt over het scheppen van godvormen (even in mijn geheugen duiken): het komt er op neer dat je met gedachtenkracht een godvorm kan scheppen (een gedachtenvorm met goddelijke verschijning) die om veiligheidsredenen na het ritueel ontbonden wordt maar die in exceptionele gevallen (bedoeld of onbedoeld) gehandhaaft blijft en zelfstandig verder kan functioneren.
Die gedachtenvorm kan overigens ‘bezield’ worden met verschillende soorten energie: de intentie van de magus en/of een energie/entiteit uit andere bestaansniveaus (‘werelden’)

Wat ik heb begrepen van Tibetaans-Tantrische magie, komt het er op neer dat de godvormen geschapen worden maar ook uiteindelijk beschouwd worden als illusies van de geest, in het Tibetaans Dodenboek kan je lezen hoe de goden/godvormen beschouwd worden als illusies die geschapen worden door de angsten/verlangens van de mens.

Volgens mij is het zo dat ‘het plaatje’ dat ik maak om een specifieke godvorm te visualiseren, een illusie is die ik schep om een abstract principe enigzins concreet voorstelbaar te maken.
Een abstract principe zoals Oorlog of Liefde is een archetype, onstaan uit het brein van de mens.

Inhoeverre de ‘bezielende energie’ van een godvorm een ‘entiteit’ is die onafhankelijk van mijn denken bestaat, is voor mij een open vraag.

Eigenlijk maakt het voor mij niet uit inhoeverre ‘de goden’ wel of niet bestaan, ik kan ze niet ontkennen noch bevestigen.

Maar in de dagelijkse praktijk vind ik het wel belangrijk om te handelen alsof de archetypes werkelijk bestaan.

Ik vergelijk het maar met het omgaan met geld.
We doen met z’n allen alsof zo’n stukje gekleurd papier evenveel waard is als een mandje citrus dat door iemand anders met eigen handen geplukt is.

4 thoughts on “Het scheppen van God-vormen

 1. *grijns*
  Wat heb jij ineens met Golden Dawn?
  Je bent aan t worstelen met het al-dan-niet-bestaan van goden he? Mooie vergelijking overigens, met dat geld.
  in LVX
  Is*

  Like

 2. Golden Dawn heeft volgens mij de broncode geleverd voor moderne Westerse Esoterie.
  Hiervoor hebben ze natuurlijk goed gekeken naar Tibetaans Tantrisme, en middeleeuwse grimoires.
  Vooral de basisprincipes die aangegeven worden, spreken me aan, verder vind ik eindeloos tabellenwerk met correspondenties niet interessant.

  Wat betreft de worsteling mbt het al dan niet bestaan van ‘goden’, deze vraag gaat eigenlijk dieper mbt de kwestie: waar geloof ik nu eigenlijk in, met welk paradigma kan ik het meest effectief aan de slag gaan?

  Over geld gesproken: voor alle praktische applicaties gaan we voor het gemak doen alsof zo’n stuk papier intrinsieke waarde heeft, maar als de beurs ooit net zo crasht als in de Crisisjaren dan herontdekken we pas dat het bezitten van een boerderij meer waard is dan het bezitten van een chalet.

  Met de secularisatie & ontkerkelijking is Europa in spirituele Crisisjaren terechtgekomen.

  De vraag is: welk spiritueel paradigma is nu werkelijk effectief om de alledaagse problemen (milieuvervuiling, overbevolking, criminaliteit etc) te kunnen aanpakken?

  Legio nieuwe culten en spirituele leiders beweren het Geheim te kennen, maar zet dat nu zoden aan de dijk?

  Like

 3. Misschien merk ik de goden van NoordWest Europa meestal niet op, omdat ze niet mijn goden zijn.

  Hoewel.. een paar Reclaiming-rituelen meegemaakt waarin ik voelde dat de Dondergod en de OnderwereldGodin bij hun Asatru-naam genoemd moesten worden, dat zal dan wel komen omdat ik omga met Asatruar.

  Context & setting van een ritueel maakt inderdaad veel uit, in een ‘egyptisch’ ritueel zou ik niet snel NoordWest-Europese goden aanroepen.

  Like

 4. Uit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat mijn eerste reactie verbazing was, toen ik tijdens een Reclaiming-ritueel voelde dat Thor door mij genoemd wilde worden.

  Ik beweer regelmatig dat ik vanuit mijn culturele achtergrond helemaal niets heb met de Asen, en toch komt het voor dat er eentje aanklopt.
  In zo’n geval doe ik gastvrij de deur open.

  Wat betreft mythologische wezens, heb ik wel eens contact gehad met Draak, geen vreemde in de chinese traditie, dus daar heb ik geen probleem mee.

  Verder heb ik iets met Kraanvogel, die in Nederland niet voorkomt, en om met die energie contact te maken is het wel eens eenvoudiger om dit te doen via Reiger of Zwaan, afhankelijk van het aspect waarmee ik contact wil maken.

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.