Reiki, hoe zit dat?


Reiki is van oorsprong veel meer dan alleen maar een inwijding (ter waarde van een paar duizend eurie) in handoplegging.

Volgens de overlevering:
Usui, een Tendai Boeddhist, mediteert en vast op een berg, en ontvangt inzichten die hem ertoe zetten om zijn spirituele leer te formuleren, waarbij spirituele ontwikkeling centraal staat.
Oorspronkelijk was de Reiki-inwijding ingebed in een complete spirituele leer, waarin men via meditaties en leefstijl de mogelijkheid verwerft om tot (zelf)genezer te ontwikkelen.
Zelfs tijdens het leven van Usui was het systeem continu in ontwikkeling.
Zijn leerling Hayashi, ontwikkelde het systeem meer in de richting van healing, en verliet de oorspronkelijke organisatie na de dood van Usui.
Zo onstond reeds in Japan allerlei afsplitsing van Reiki.

Een belangrijke ontwikkeling werd ingezet door de leerling van Hayashi, Takata: zij introduceerde het sterk veranderde Reiki-systeem in Amerika, compleet met gestructureerde symbolen en hand-opleggingen (en een hoog prijskaartje).
Nu onstond dus een Amerikaanse afsplitsing van Reiki, en dit is de versie die we in Europa het meeste tegenkomen, de Reik Alliantie.

Daarnaast nog allerlei andere afsplitsingen, waarbij het soms lijkt op een wedstrijdje ‘extra geheime symbolen ontdekken/channellen’.

Tenslotte is er ook nog een streven van een aantal groepen om ‘de oorspronkelijke Reiki te herstellen’, een nobel streven met als probleem dat Usui zo weinig documentatie heeft achtergelaten mbt zijn oorspronkelijk systeem en de ontwikkeling daarvan tot aan zijn dood.

http://en.wikipedia.org/wiki/Reiki#History
http://www.aetw.org/reiki_history_tl.html

3 thoughts on “Reiki, hoe zit dat?

 1. Voorzover ik de documentatie kan volgen, behoort Hiroshi Doi tot degenen die een ‘reconstructie van de oorspronkelijke Reiki’ aanbieden; aangezien Usui weinig documentatie heeft achtergelaten over het oorspronkelijke systeem, kan elke ‘reconstructie’ ook gezien worden als een ‘herintrepretatie’ van een verloren traditie.
  http://www.aetw.org/reiki_history_tatemae.html

  Overigens ben ik van mening dat een levende traditie wel MOET muteren, zich aanpassen aan de tijdgeest en de omgeving, anders sterft het uit.
  Wat het ‘oorspronkelijke systeem’ ook geweest moge zijn, in die vorm kan het onmogelijk exact in het hier en nu gereproduceerd worden.
  Maar om te stellen, dat een nieuwe reconstructie dichterbij het oorspronkelijke systeem zou komen, is gezien het gebrek aan grondige documentatie moeilijk na te gaan, en het is maar de vraag of het wenselijk is om ‘old school’ klakkeloos te kopieren naar het hier en nu.

  Like

 2. Volgens Skepsis zou het hele verhaal over Usui verzonnen zijn. Onbekend hoe betrouwbaar dat is.

  Het lijkt me echter dat een kracht als Rei, Rei-ki, toch iets zou moeten zijn waarin in het China van nu nog sporen gevonden moeten worden, of anders wel in een van de vele landen die door het klassieke China zijn beïnvloed.
  Het is moeilijk voor te stellen dat de eerste die succesvol werd met Rei-ki heel toevallig de enige persoon heeft ontmoet die die oude kennis nog had, en bovendien de enige die daardoor is ingewijd.

  Like

 3. De ‘uitvinding’ van Usui ontstond natuurlijk niet in een vacuum, vergelijkbare manieren van handoplegging waren al bij anderen in zwang, en in de Chinese traditie bestaat er nog steeds zoiets als ‘qigong-healing’ in diverse varianten.

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.