Shapechangers & Otherkin


In de vroege fase van de foetus zijn mensen nog reptielen, dus eigenlijk zijn we allemaal reptielen.

Er zijn overleveringen mbt reptielmensen zoals de Naga, en andere verhalen over diverse beestmensen, en vergeet niet de overleveringen mbt shapechangers (mensen die in beesten kunnen veranderen of andersom)

In de sjamanistische tradities is shapechanging een belangrijke techniek, maar wordt er weinig moreel oordeel geveld mbt het soort wezen waarin je verandert of waarmee je verbinding hebt.
Slang is een Wijze Genezer, dus als er iets zou bestaan als Slangemensen dan zit daar niet perse negatieve connotaties aan in het sjamanistische perspectief.
Het idee dat Slangemensen per definitie slecht zijn, is een misvatting uit de Joods-Christelijke traditie die de Slang heeft gedemoniseerd.

Een moderne variant vh idee van Shapechangers zijn de zgn Otherkin, mensen die geloven dat ze eigenlijk andere wezens zijn in mensengedaante.

Nu kan ik me best wel voorstellen dat iemand tijdens een sjamanistische trance Beer manifesteerd, maar volgens mij is het in de sjamanistische tradities niet zo dat iemand zoiets ook in de dagelijkse werkelijkheid continue doet.

2 thoughts on “Shapechangers & Otherkin

 1. De macht van sjamanen is gebaseerd op taboe-doorbrekend gedrag (zoals transgenderism in fysieke en/of spirituele zin).
  Volgens mij zou je trangenderism in deze context kunnen beschouwen als een specifieke variant van shapeshifting.

  Als het zo is, dat taboe-doorbrekend gedrag een belangrijke factor is bij sjamanisme, dan heeft sjamanisme in de meeste culturen ook een subversief karakter omdat het ‘normale’ structuren doorbreekt.

  Een cultuur, waar de nadruk legt op orthodoxie en conformeren aan ‘de norm’, zal dus weinig ruimte voor sjamanisme.

  In Nederland word vaak gezegd: ‘doe normaal, dan doe je gek genoeg’.
  Dat staat dus haaks op sjamanistische praktijken.

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.